Foto van Lorenzo, eigenaar van Woub

Waarom is digitaliseren toch zo moeilijk voor bedrijven in verbouw en onderhoud?

Hoi, mijn naam is Lorenzo en ik heb twee linkerhanden. Toch kwam ik jaren terug bij een voegersbedrijf terecht. Best knap, vind je niet? Het was het voegersbedrijf van mijn vader, dat dan weer wel ;-). Eerst hielp ik als bijbaan bij het opbouwen van steigers, maar meer dan spullen lopen en aangeven kon ik niet (respect voor al die vakbazen!). Op kantoor kwam ik beter tot mijn recht. In twee jaar tijd voerde ik een digitalisering door, verdubbelde de omzet van het bedrijf en verdubbelde ook het aantal medewerkers. Hier vertel ik je hoe ik dat deed. En ik weet zeker, jij kan het ook!

Slim digitaliseren en daardoor in twee jaar tijd een verdubbeling realiseren van de omzet, heel veel andere MKB bedrijven kunnen dat ook. Maar het lukt ze niet om succesvol te digitaliseren. Dat kost teveel tijd, die softwarepakketten zijn te complex en je moet er anders voor gaan werken. Daarom vertel ik je hier hoe ik het deed, zónder dat wij er heel anders voor hoefden te gaan werken.

Het begon met mijn bijbaan als steigerbouwer

Voor mij bestaat de bouw uit twee werelden, namelijk de ‘nieuwbouw-wereld’ en de wereld van renovatie, verbouw en onderhoud.

Die laatste wereld is voor mij bekend terrein. Van jongs af aan al. Waar veel kinderen van veertien kiezen voor een bijbaantje als vakkenvuller, ging ik op die leeftijd heel logisch voor een bijbaantje als steigerbouwer bij het voegersbedrijf van mijn vader. Heel veel hadden ze daar niet aan me, want zoals ik hierboven al schreef: spullen lopen en aangeven was het enige wat ik kon. Toch vond ik het heel leuk om te doen (afgezien van allerlei frustraties, waar ik later nog op terugkom ;-))

Kapot geschrokken

Buiten op de klus had het bedrijf dus niet heel veel aan me, dat was al vrij snel duidelijk. Maar na mijn HBO opleiding besloten we een nieuwe poging te wagen. Ditmaal op kantoor, op hoop van zegen dat dit me iets beter zou liggen. In het begin, ik zal het je heel eerlijk zeggen, schrok ik me rot. Al die losse papiertjes overal, handgeschreven aantekeningen op offertes, die telefoon die maar blééf rinkelen, die totaal ontplofte mailbox… Ik wist niet wat ik meemaakte. Ik liep echt alleen maar achter de feiten aan en was alleen maar problemen aan het oplossen.

Wat hielp om begrip te krijgen voor wat er aan de hand was, was mijn ervaring op de bouwplaats. Die paar jaar spullen sjouwen hadden mij ondanks die twee linkerhanden veel opgeleverd. Ik had daar namelijk aan den lijve ondervonden hoe frustrerend en irritant het kan zijn als je niet gewoon lekker door kan werken.

Ik liep echt alleen maar achter de feiten aan en was alleen maar problemen aan het oplossen.

Wat blijft er veel geld liggen….

Tóen kon ik niet begrijpen waarom er zoveel mis ging, maar nu ik nu zelf op kantoor zat ging ik het zien. En wat ik ook ging zien: hoe verschrikkelijk veel geld het bedrijf liet liggen.

Al die – bij elkaar opgeteld – verloren uren door onnodig op en neer rijden van en naar een project, omdat je de verkeerde spullen mee hebt. Al die – bij elkaar opgeteld – uren zoeken naar briefjes, aantekeningen, opmerkingen, te ondernemen acties, informatie over uren, meerwerk, gebruikte materialen… Al die stress van die constante stroom telefoontjes en mailtjes met vragen, dingen die je niet moet vergeten, problemen die je op moet lossen.

Zo druk, té druk

Tegelijkertijd begreep ik ook waarom het zo moeilijk was om op het op te lossen. Het is lastig om de manier waarop je gewend bent te werken te veranderen, ook al weet je dat het beter kan. Voor verandering heb je tijd nodig en die heb je als drukke ondernemer eigenlijk iet.

Veel te complexe oplossingen

Ik besloot mijn tanden te zetten in digitalisering. Daar liep ik echter al snel tegen een ander probleem aan. Al die softwarepakketten zijn complex, er zitten veel meer functies in dan je als relatief klein bedrijf nodig hebt, daar betaal je dan vervolgens wel voor en het richt zich allemaal vooral op kantoor.

Tja, en dan heb je dus na veel pijn en moeite en aanpassing van je werkwijze bijvoorbeeld een CRM, maar dan mis je de allerbelangrijkste informatie. Namelijk de informatie van buiten, van de bouwplaats, zoals uren, materiaal, status, acties.

En dus krijg je uiteindelijk nog allerlei verschillende oplossingen, maken mensen toch maar een Whatsapp-groep aan en heb je alsnog alle informatie totaal verspreid en onvindbaar staan.

Ik ga zelf een oplossing bedenken, een simpele oplossing.

Al je projectinformatie altijd dichtbij

Lang verhaal kort, ik dacht: ‘Ik ga zelf een oplossing bedenken, een simpele oplossing’. En dat deed ik.

Zo ontstond Woub: de 1ste app die communiceren en samenwerken op kleine verbouw- en onderhoudsprojecten écht makkelijk maakt. Voor Woub hoef je de manier waarop je nu werkt niet aan te passen. Wél heb je met Woub al je projectinformatie altijd dichtbij, met wie of vanaf welke locatie je ook werkt.

Woub is er nu voor iedereen, maar vooral voor bedrijven in verbouw en onderhoud die relatief veel wat kleinere projecten doen. En voor diegenen die geen computerheld zijn.

In een volgend blog vertel ik je voor welke frustraties en irritaties ik met Woub een oplossing vond. En hoe ik zo dus die omzet in twee jaar tijd wist te verdubbelen. Tot snel!

P.S.

Ik ben benieuwd wat je van mijn eerste blog vindt. Een reactie stel ik op prijs. Gewoon eerlijk en direct. Dat doen we bij de ontwikkeling van Woub ook continu. Feedback van klanten maakt Woub steeds beter, dus ik zie feedback echt als een cadeautje. Dank je wel alvast!

Nieuwsgierig naar onze klantverhalen? Lees ze hier

Ontdek gratis alle voordelen van Woub